Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Wat te doen tegen tandenknarsen? | 10 tips

Tandenknarsen wat te doen?

Wat kun je doen tegen knarsetanden? Tandenknarsen is niet altijd eenvoudig te genezen, omdat er veel onwetendheid is over de precieze oorzaak. Wel blijkt dat bruxisme in veel gevallen samengaat met het hebben van stress en angst. De behandeling tegen stress duurt lang, waardoor knarsen ook een flinke tijd aan kan houden. In dit artikel worden de oorzaken beschreven en vind je tips over wat te doen tegen tandenknarsen.

 

1: Schaf direct een mouthguard aan
Misschien wel de belangrijkste tip; draag een tandenknarsbitje tijdens het slapen. Omdat tandenknarsen niet vaak direct verholpen kan worden is het van belang om de tanden en kiezen te beschermen tegen de grote druk van de kaakspieren. Het klemmen en trekken van de kaken vernielt het gebit. Soms is de kracht zo enorm dat zelfs het glazuur eraf gekraakt wordt. Er zijn veel bitjes online verkrijgbaar, de beste 10 staan in dit overzicht. Het bitje van Dentek scoort opvallend goed.

 

2: Probeer het lichaam te ontstressen door ontspanningstechnieken toe te passen. Een psycholoog of fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Een oefening zoals het aanspannen en weer loslaten van de kaakspieren verhoogt de bewustwording van klemmen of knarsen, waardoor je het beter kunt herkennen en afleren. Ook stressmanagement en meditatie kan helpen tegen tandenknarsen.

 

Hoe weet je dat je knarst

Omdat je tijdens het slapen niet bij bewustzijn bent, is het lastig om erachter te komen of je knarst. Veel mensen knarsen af en toe, wat niet direct tot klachten hoeft te leiden. Zolang het knarsetanden niet te vaak gebeurt, is het ook niet belangrijk om te weten of je knarst. Dat is wel het geval wanneer er sprake is van klachten. Een goede manier om erachter te komen of je knarst, is om na het ontwaken direct te bepalen of je kaak moe, pijnlijk of anders aanvoelt dan normaal.

 

Symptomen van knarsetanden
Knarsetanden is het makkelijkst te herkennen wanneer er klachten optreden. Deze klachten zijn over het algemeen het sterkst in de ochtend, maar kunnen zeker na een langere periode van knarsen lange tijd aanwezig zijn. Typische symptomen van tandenknarsen zijn:

– spierpijn in de kaak
– pijn die doortrekt naar het gezicht, de nek en de schouders
– vermoeidheid (in de kaak)
– hoofdpijn
– abnormale slijtage van de tanden
– problemen in het kaakgewricht
– een kaak die ‘op slot’ gaat (de mond kan aanzienlijk minder ver geopend worden)
– kaakontwrichting

In eerste instantie is meestal alleen spierpijn en een lichte vermoeidheid voelbaar. Hoe langer er wordt geknarst, hoe duidelijker en heviger de symptomen worden. Knarsetanden kan in ernstige gevallen leiden tot blijvende problemen in het kaakgewricht en moet daarom op tijd herkend worden.

 

Spierpijn in de kaak, gezicht, nek en schouders
Wanneer iemand tandenknarst, worden de tanden met zeer veel kracht op elkaar geduwd. Dit vergt erg veel energie van de kaakspieren, waardoor er vaak vermoeidheid en/of spierpijn in de kaakspieren te voelen is. De inspanning is soms zo groot, dat de spierpijn doorstraalt naar de rest van het gezicht en zelfs de nek en schouders. Bij iemand die veel knarsetandt zijn de kaakspieren vaak zichtbaar vergroot. De kaakspieren groeien door de inspanning, vergelijkbaar met spieren die groter worden door te sporten.

 

Slijtage van de tanden
Tanden zijn van zeer sterk materiaal, omdat er dagelijks allerlei voedsel mee vermalen moet worden. Toch kan er slijtage ontstaan wanneer er gedurende een lange periode wordt getandenknarst. De glazuurlaag kan verdwijnen, wat de kans op gaatjes en ontsteking vergroot. Omdat een tand geen herstellend vermogen heeft, is dit blijvende schade. Slijtage van de tanden kan voorkomen worden door tijdens de slaap een knarsetandbitje te dragen. Dit overzicht van knarsetandbitjes toont een top 10 van bewezen bitjes.

 

Problemen met kaakgewricht
Een ernstig mogelijk symptoom van knarsetanden is een probleem met het kaakgewricht. Het kaakgewricht komt onder grote druk te staan wanneer er wordt getandenknarst. De kracht die wordt uitgeoefend tijdens het tandenknarsen wordt normaal gesproken nooit uitgeoefend en is op de lange termijn schadelijk. Problemen met het kaakgewricht kunnen variëren van pijn tot een ontwrichting.

Ook kan het kaakgewricht op slot gaan, waardoor het niet meer goed gebruikt kan worden. Wanneer een kaak op slot zit kan de mond niet of nauwelijks geopend worden. Na enige uren van ontspanning gaat dit over. Kaakgewrichtklachten moeten behandeld worden om verdere schade en problemen te voorkomen. Lees op de pagina 10 beste tips tegen knarsetanden hoe klachten opgelost kunnen worden.