Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Tandenknarsen verhelpen | 8 tips!

Hoe tandenknarsen verhelpen?

Het verhelpen van tandenknarsen (ook wel bruxisme of knarsetanden genoemd) duurt soms lang. Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven een korte periode last van tandenknarsen. Knarsende tanden is niet iets om je direct zorgen over te maken. Echter wanneer het vaker voorkomt, kan het leiden tot onherstelbare schade aan het gebit en problemen met de kaak. In dit artikel vind je 10 tips die tandenknarsen kunnen verhelpen.

 

1. Zorg voor een goed bitje tegen tandenknarsen

Alvorens je op zoek gaat naar de juiste behandeling, vergeet dan niet eerst een (goed) knarsbitje te dragen tijdens het slapen. Omdat de kaken soms met brute kracht langs elkaar schuiven, kunnen de tanden en kiezen volledig afbreken. Daarnaast blijkt dat het tandglazuur bij knarsers tot wel 20 keer sneller verdwijnt dan bij niet-knarsers. Voor een beschermend bitje die je bij de tandarts laat opmeten moet je flink in de buidel tasten. Er zijn ook zelf-op-maat-te-maken bitjes met eenzelfde kwaliteit als die van de tandarts. (Tip: Dentek). Voor een top10 overzicht van bewezen tandenknarsbitjes lees dan dit artikel.

 

2: Zoek ontspanning
In de meeste gevallen blijkt het hebben van stress of angst een grote aanstichter te zijn van bruxisme. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Maak met regelmaat een wandeling en beweeg voldoende. Ook een psycholoog kan samen met je in kaart brengen waar de stress vandaan komt en een behandelplan opstellen om angst of spanning zoveel mogelijk weg te nemen.

 

3: Ontspan de kaakspieren.
Zorg ervoor dat de kauwspieren zich leren te ontspannen.
In dit artikel vind je enkele oefeningen (gericht op het ontspannen van de kaakspier) die je van het knarsen kunnen afhelpen. Ook een fysiotherapeut of dokter kan hierbij assisteren. Probeer met deze oefeningen te ervaren hoe de kaakspier zich ontspant en houd dit gevoel zo lang mogelijk vast. Je kunt bijvoorbeeld het puntje van je tong tussen je tanden plaatsen. Op die manier dwing je de kaakspieren in een ruststand. In de meest hevige gevallen kan een dokter spierontspanners voorschrijven waardoor spieren worden stilgelegd.

 

4: Minder cafeïne
Het nuttigen van cafeïne verhoogt de alertheid waardoor adrenaline vrijkomt. Deze energie wil zich verplaatsen en beweegt zich bij ‘tandenknarsers’ onder andere richting de kauwspieren. Door het minder innemen van cola, energiedrankjes, chocolade en koffie kan bruxisme makkelijker worden tegengegaan. Daarnaast blijkt dat roken, drugsgebruik en het drinken van alcohol de duur en ernst van het knarsen opwekken.

 

5: Kauw zo min mogelijk
Probeer te voorkomen dat je onnodig kauwt op pennen of andere voorwerpen die niets te maken hebben met voeding. Laat de kaakspieren niet (zinloos) gewend raken aan kauwbewegingen. Maak jezelf hierop attent door bijvoorbeeld een sticker op je horloge te plakken. Iedere keer als je op je horloge kijkt stop je direct met onnodig kauwen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen dat je voedsel tot je neemt waar je lang op moet kauwen zoals bijvoorbeeld biefstuk.

 

6: Masseren van de kaakspier
Door de kauwspieren te masseren en te bedekken met een warm washandje komen ze meer tot rust. Tandenknarsen kun je ook sneller verhelpen door voor het slapen gaan een warm bad te nemen.

 

7: Harde knarsplaat van de tandarts
Een harde knarsplaat is een plaatje van hard plastic dat ‘s nachts tussen de tanden wordt geplaatst. Een harde knarsplaat wordt soms (door de tandarts) als oplossing geboden voor tandenknarsen. De harde knarsplaat wordt op maat gemaakt. Helaas is het comfort echter zelden zo goed als dat van een zacht knarsbitje, zoals de mouthguard van Dentek of AE Dentals. Het harde materiaal wordt door veel mensen als onprettig ervaren gedurende de nacht. Ook is de prijs van een harde knarsplaat vrij hoog.

 

8: Slaapabneu behandelen
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de mensen met slaapabneu, tegelijkertijd last heeft van tandenknarsen. Het laten onderzoeken en behandelen van slaapabneu zou een mogelijkheid kunnen zijn tandenknarsen tegen te gaan.

 

Lees ook
De 10 beste tandenknarsbitjes op een rijtje
De beste 10 tips tegen tandenknarsen