Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Top10 beste bitjes tegen tandenknarsen!

Top 10 tandenknarsbitjes

beste-bitje-tegen-tandenknarsenWat is het beste bitje tegen tandenknarsen? Welke kun je beter wel en niet gebruiken? De meeste knarsbitjes zijn niet sterk genoeg of kunnen te snel uitvallen. Daarnaast hebben de meeste gebitsbeschermers een oncomfortabele pasvorm. In dit artikel vind je een top 10 overzicht van de beste tandenknarsbitjes met een bewezen prijs-kwaliteit verhouding.

Beste Bitje tegen knarsetanden

beste-tandenknarsbitje

Beste bitje = Dentek

1. Dentek Professional Fit
Niet zomaar staat het tandenknars bitje van Dentek (met afstand) op de 1e plaats. Het verschil met andere bitjes is de sterkte en het comfort. Dentek is zelfs bestand tegen de allerfanatiekste knarsers, terwijl het tegelijkertijd gebruik maakt van 25% minder materiaal. Het pascomfort is daarom ongeëvenaard en vergelijkbaar met een professioneel bitje van de tandarts. Het bitje van Dentek is echter vele malen goedkoper. Bekijk Dentek hier.

 

knarsbitje

NR2 AE Dentals knarsbitje

2. AE Dentals custom fit
Het bitje van AE Dentals custom fit is het meest verkochte bitje op de grotere websites zoals Bol.com. Het bitje zit dan wel minder comfortabel dan de mouthguard van Dentek en is voor sommigen te ‘log’, maar voor een paar euro heb je hem al in huis. Dit bitje wordt geleverd in een simpele verpakking en met een duidelijke omschrijving. Het bitje kan eenvoudig op maat worden gemaakt door middel van kokend water. Als het niet direct lukt kun je het weer opnieuw proberen.

 

beste-bitje-tegen-knarsen

NR 3 Instant fit tegen kaakklemmen

3. AE Dentals Direct Fit
Op de derde plaats staat de Direct Fit van AE Dentals. Dit bitje is speciaal gemaakt voor mensen die overdag veel klemmen met de kaken.

Geen gedoe, het bitje hoeft niet te worden gekookt en past direct (op elk gebit). Alleen te gebruiken voor overdag. Wordt geleverd in een handige opbergbox. Dit bitje is te koop op Frisseademshop.nl

 

 

Bitje 4: tandarts opbeetplaat
tandenknars-bitjeEen ‘knarsetanden bitje’ van de tandarts wordt gevormd door middel van een opbeetplaat. Het bitje wordt ook wel een splint genoemd.

Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350.

 

5. DentalShop anti knarsbitje
bitje-tegen-knarsetandenNet als de custom fit van AE Dentals en het bitje van Dentek, wordt ook het knarsbitje van DentalShop op maat gemaakt. Dit zorgt voor een pasvorm en bescherming van de tanden. Het bitje tegen knarsetanden van DentalShop heeft echter ook enkele nadelen. De gebruiker moet eerst een mal maken van het eigen gebit. Deze mal dient opgestuurd te worden naar een laboratorium, die vervolgens een op maat gemaakt bitje produceren. Hoewel het bitje hierdoor naar behoren past, is de methode omslachtig en kostbaar. Ook een gekookt bitje heeft een optimale pasvorm. Een gekookt bitje is sneller en goedkoper gemaakt dan het bitje van DentalShop.

 

6. Sleepzz knarsbitje
splint-tandenknarsenOok het tandenknarsbitje van Sleepzz kan op maat gemaakt worden door het bitje te verwarmen in kokend water. De pasvorm is hierdoor acceptabel. Nadeel is het materiaal, dat door sommigen als onprettig ervaren wordt in de mond. Ook is op forums te lezen dat het bitje van Sleepzz gemiddeld minder lang mee gaat dan andere knarsbitjes.

 

7. SleepRight Secure Comfort
bitje-voor-tandenknarsenHet bitje tegen knarsetanden van SleepRight is vergelijkbaar met het de direct fit van AE Dentals. Het bitje zit alléén tussen de tanden bij de achterste kiezen en de voortanden. Bovendien hoeft het bitje niet gekookt te worden voor gebruik. Het bitje is echter vrij groot en steekt hierdoor te ver naar achteren in de mond, wat als onprettig ervaren kan worden. Ook de hoge prijs is een nadeel.

 

8. SleepRight Dura Comfort
bitje-tandenknarsenDe SleepRight Dure Comfort is in veel opzichten vergelijkbaar met de SleepRight Secure Comfort. Net als het Secure Comfort bitje en het Direct Fit bitje van AE Dentals, is het Dura Comfort bitje klein. Het bitje wordt tussen de achterste kiezen en voortanden geplaatst en beschermt op deze manier tegen knarsetanden. Verschil met het SleepRight Secure Comfort bitje is het materiaal. Het Dura Comfort bitje is van duurzaam materiaal gemaakt dat langer meegaat dan het Secure Comfort bitje. Het bitje is echter ook een stuk duurder (€59,95) dan het bitje van Dentek (€39,95) en staat daarom op de 8e plaats.

 

9. GoKit bitje knarsetanden
knarsentanden-bitjeHet tandenknarsbitje van GoKit wordt gemaakt op basis van een mal die je zelf moet maken en opsturen naar het bedrijf. Het bitje is hierdoor exact op maat van het gebit en heeft dus een goede pasvorm. Een nadeel is echter het feit dat je zelf de mal moet maken met gips dat wordt opgestuurd. Zeker wanneer je dit nog niet eerder hebt gedaan, kan dit makkelijk fout gaan.

Een ander nadeel is dat de productie en versturing van het bitje tot wel drie weken in beslag kan nemen. In deze periode worden de tanden dus niet beschermd tegen het knarsetanden. Een bitje zoals Dentek dat direct gebruikt of thuis gekookt kan worden heeft hierin duidelijk voordeel.

 

10. Tandenknars bitje Mr. Anti Snurk
Het bitje tegen tandknarsen van Mr. Anti Snurk dient net als enkele andere bitjes uit de lijst opgewarmd te worden in gekookt water, waarna het bitje gevormd kan worden naar het gebit. Het bitje wordt geleverd in een beschermbakje en gaat vrij lang mee. Nadeel is dat het bitje wordt geleverd in een Spaanse verpakking. De gebruiksaanwijzing is daarom lastig te begrijpen. Ook lijkt het bitje in eerste instantie gemaakt te zijn om snurken tegen te gaan, in plaats van bruxisme.

 

Tot slot

beste-tandenknarsgebitje

Dentek voldoet aan al onze eisen

Wat voor knarsbitje je ook kiest, het is altijd beter om er één te dragen dan er helemaal géén te dragen. Toch is er onderscheid te maken in kwaliteit, prijs en pasvorm. De meeste goedkope bitjes gaan slechts voor een korte periode mee, de stevige knarsers bijten hier al snel doorheen. Sommige bitjes zijn te dik en zitten zo oncomfortabel dat ze irriteren en je ‘s nachts wakker houden. Als een bitje slecht past dan is niet alleen erdoorheen ademen lastig, maar valt het al gauw uit je mond.

Het bitje van Dentek voldoet aan de meeste eisen en is qua prijs acceptabel.