Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

10 oorzaken van tandenknarsen op een rijtje!

Oorzaak tandenkarsen

tandenknarsen-oorzaak

Oorzaak tandenknarsen

Tandenknarsen (ook wel knarsetanden of bruxisme genoemd) kent verschillende oorzaken waarvan stress, een slaapstoornis en bepaalde voedingsmiddelen de grootste boosdoeners zijn. Er is vrijwel nooit één aanwijsbare oorzaak. Daar komt bij dat enkele factoren door onderzoekers worden tegengesproken. Wél spelen de volgende 10 oorzaken een mogelijke rol.


1. Angst en stress

tandenknarsen-stressIn tijden van stress ontwikkelen mensen ‘neurotische gewoontes’ zoals het kauwen op haar, nagel bijten en tandenknarsen. Uit een recent onderzoek werd duidelijk dat stress bij 7 op de 10 knarsers de oorzaak is. Problemen op het werk, angst en psychische stoornissen komen het vaakst voor. Stress en angst triggert ons lijf alert te zijn. Een deel van de energie zoekt een uitweg via de kaken waardoor knarsen ontstaat.

bitje tegen tandenknarsenHet is belangrijk voor knarsers zo snel mogelijk een beschermend bitje te laten opmeten om schade aan het gebit te voorkomen. In dit artikel beschrijven we de beste 10 knarsbitjes, waarbij de mouthguard van Dentek erg goed scoort.

 

2. Roken en alcohol

Rokers hebben twee keer zoveel last van bruxisme als niet-rokers. Ook het regelmatig drinken van alcohol kan de duur, frequentie en hevigheid van knarsetanden opwekken.

 

3. Parasomnia

slaapstoornisSlaapstoornissen veroorzaken soms een overactieve hersenactiviteit waarbij de kauwspieren worden getriggerd. Dit kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts flink gaat tandenknarsen. Slaapstoornissen worden ook parasomnia genoemd, waarbij men ongewenste handelingen uitvoert tijdens de slaap. Slaapwandelen of praten in de slaap vallen hier ook onder.

 

4. Cafeïne

Het overmatig drinken van caffeïne (koffie en cola), maar ook het eten van (veel) chocolade kan resulteren in overactieve kauwspieren waarbij tanden en kiezen hevig kunnen gaan klemmen, klikken en knarsen.

 

5 Hyperactiviteit

hyperactiefHyperactieve persoonlijkheden of mensen met ADHD hebben sneller kans op tandenknarsen. Hyperactiviteit creëert extra energie of stress dat zich verplaatst richting de kaken, waardoor de spieren onbewust kracht uitoefen op het gebit.

 

6. Medicatie en drugs

Medicijngebruik kan tandenknarsen veroorzaken of verergeren. Antidepressiva zoals het veel gebruikte Prozac®, maar ook drugs zoals extacy of cocaïne zijn bekende veroorzakers van bruxisme.

 

7. Aandoeningen zenuwstelsel

Ziekten in centrale zenuwstelsel zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington veroorzaken in sommige gevallen bruxisme. Deze aandoeningen kunnen leiden tot onbewuste hersenactiviteiten die de kauwspieren aansturen.

 

8.  Slecht passende beet

slecht-passende-beetJarenlang werd beweerd dat een slecht passende beet of een verkeerde stand van het gebit dé reden is waarom mensen knarsen. Omdat de tanden en kiezen niet goed in elkaar sluiten kunnen de tanden over elkaar schuren en slijpen waardoor er schade ontstaat. Dat dit dé oorzaak zou zijn is inmiddels weerlegd, gezien knarsen ook voorkomt bij mensen met een perfect passend gebit.

Voorkom beschadiging door middel van een passend bitje. Bekijk hier de lijst met de beste 10 bitjes.

 

9. Spierspanning

Een flinke spierspanning, zoals hoofd- hals- schouder en rugspanning kan leiden tot bruxisme. Spierspanning ontstaat meestal door stress, maar kan ook opgewekt worden door een slechte slaaphouding of het op de buik slapen. Een gedraaid hoofd heeft gevolgen voor de bloeddoorstroming, spieren en zenuwbanen.

 

10. Kauwen

Sommige mensen zijn voortdurend geneigd overal op te kauwen. Deze eigenschap kan uitmonden in chronisch tandenknarsen. Het kauwen op kauwgom, pennen of haar zorgt voor een gewenning van de kauwspieren die altijd in de “actiestand” staan. ‘s Nachts kunnen de kauwspieren dan niet rusten, met alle gevolgen van dien. Lees hier de 10 meest voorkomende kenmerken van tandenknarsers.

 

Lees ook:

Dit zijn de beste 10 knarsbitjes
Wat te doen tegen tandenknarsen