Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Behandelen Tandenknarsen? | 10 tips behandeling!

Hoe kun je tandenknarsen behandelen?

Op zoek naar de juiste behandeling tegen tandenknarsen? In dit artikel vind je 10 handige weetjes. Knarsetanden komt naar schatting bij zo’n 10% van de bevolking voor. In veel gevallen heeft de persoon zelf niet door dat hij of zij tandenknarst, omdat het met name tijdens de slaap gebeurt. Houdt het tandenknarsen echter langere tijd aan, dan kunnen er serieuze klachten optreden. Om deze reden is het belangrijk iets tegen knarsetanden te doen. Met de volgende 10 tips kan het tandenknarsen voorkomen en behandeld worden.

 

1. Het juiste tandenknarsbitje kiezen
Een tandenknarsbitje beschermt het gebit tegen de krachten die worden uitgeoefend bij het tandenknarsen. Om het gebit effectief te beschermen, is het echter belangrijk dat het juiste tandenknarsbitje gekozen wordt. Een bitje moet goed aansluiten op het gebit en bovendien van een materiaal gemaakt zijn dat niet stoort wanneer het in de mond zit. Omdat er erg veel verschillende knarsbitjes op de markt zijn, kun je op deze pagina een top 10 van bewezen knarsbitjes raadplegen. Deze lijst kan helpen bij het maken van de keuze voor het juiste tandenknarsbitje. De bitjes van Dentek en AE Dentals scoren bovengemiddeld.

 

2. Fysiotherapie bij klachten
Wanneer het tandenknarsen al langere tijd bezig is, kunnen er serieuze kaakproblemen optreden. Zo kan de kaak ‘op slot’ gaan, wat wil zeggen dat de mond slechts beperkt geopend kan worden. Dit maakt eten, drinken en soms ook praten lastig. Bovendien kan de kaak soms ontwricht raken. Om deze problemen te behandelen en in de toekomst te voorkomen, is fysiotherapie aan te bevelen. De fysiotherapeut leert je oefeningen aan die ertoe leiden dat de kaak niet langer op slot gaat en weer beter in balans komt. Ook het tandenknarsen zelf kan met fysiotherapie aanzienlijk verminderd worden.

 

3. Verminder stress
Het is gebleken dat stress een grote risicofactor is voor knarsetanden. Hoewel waarschijnlijk vooral (genetische) aanleg een grote oorzaak van knarsetanden is, kan stress de kans op bruxisme aanzienlijk verhogen. Het is daarom verstandig om stress zoveel mogelijk te vermijden. Niet alleen wordt tandenknarsen zo voorkomen, ook kunnen andere gezondheidsklachten als gevolg van stress voorkomen worden.

 

4. Psychologische hulp
De oplossing voor tandenknarsen ligt soms ook op het psychologische vlak. Een onrustig gevoel en slechte nachtrust kan hand in hand gaan met het optreden van knarsetanden. Het is belangrijk om goed om te leren omgaan met stress en onrust. Ook kunnen oefeningen en tips helpen om een goede nachtrust te krijgen. De nachtrust kan bijvoorbeeld verbeteren door één tot twee uur voor het slapen niet meer bezig te zijn met smartphones en laptops, omdat dit leidt tot meer onrust en een minder ontspannen slaap.

 

5. Botoxbehandeling
Een botoxbehandeling wordt meestal pas toegepast als andere behandelmethodes het tandenknarsen niet verhelpen. Botox is een stof die de spieren lokaal verslapt. Om deze reden wordt botox ook vaak gebruikt tegen rimpelvorming in het gezicht. Wanneer botox wordt gebruikt tegen knarsetanden, wordt een kleine hoeveelheid direct in de kaakspieren gespoten. In principe heeft dit geen invloed op het dagelijks gebruik van de kaakspieren bij bijvoorbeeld het eten. Wel wordt er aanzienlijk minder geknarsetand. Een botoxbehandeling moet na enige tijd herhaald worden om effectief te zijn.

 

6. Matig alcohol- en/of drugsgebruik
Overmatig alcohol- en/of drugsgebruik kan gepaard gaan met knarsetanden. Het gaat hierbij om een direct effect van de alcohol/drugs, meestal de nacht na het gebruik. Hoewel in dergelijke gevallen het knarsetanden niet meerdere nachten aanhoudt, kan het wel zo heftig zijn dat na één nacht al pijn of zelfs schade optreedt. Dit kan voorkomen worden door simpelweg te matigen met alcohol en drugs.

 

7. Bruxstop
Bruxstop is een innovatief apparaat dat door middel van elektrische pulsen het knarsetanden stopt. Het apparaat wordt gebruikt door kleine plaatjes op de bovenkaak in de mond te plaatsen die spanning in de kaakspieren meten. Het apparaat zelf wordt om het bovenarm vastgemaakt. Zodra het apparaat (grote) spierspanning meet in de kaakspieren, wordt een kleine elektrische puls afgegeven. Het gevolg hiervan is dat de kaakspieren zich ontspannen en het knarsetanden stopt. De Bruxstop is duur ten opzichte van andere behandelingen, maar wel effectief. Bruxstop is met name geschikt voor mensen die zeer veel en hevig knarsetanden.

 

8. Massage van de kaakspieren
Het masseren van de kaakspieren heeft in veel gevallen een positieve invloed op knarsetanden. De kaakspieren bevinden zich achterin de mond en kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van de mond gemasseerd worden. Het masseren van de spieren zorgt voor meer ontspanning van de kaakspieren en verminderd de kans op tandenknarsen. Een fysiotherapeut kan laten zien hoe de spieren het best gemasseerd kunnen worden.

 

9. Wees je bewust van het tandenknarsen
Door overdag meer bezig te zijn met het tandenknarsen, valt het je sneller op als je aan het knarsetanden bent. Omdat knarsetanden met name in de periodes van lichte slaap voorkomt, kun je jezelf zo trainen om wakker te worden zodra je begint met knarsen. Ook merk je het sneller op wanneer je overdag je gebit aan het klemmen bent.

 

10. Medicijnen op recept van de huisarts
Steeds vaker worden medicijnen voorgeschreven door de huisarts die het knarsetanden kunnen behandelen. Het gaat hier om medicijnen die de kaakspieren enigszins verslappen, waardoor het tandenknarsen ‘s nachts niet langer optreedt. Het gebruik van medicijnen bij knarsetanden bevindt zich echter nog in een prille fase. In veel gevallen wordt de voorkeur gegeven aan een ander type behandeling.