Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Oorzaak tandenknarsen vaak niet vast te stellen

Tandenknarsen gebeurt meestal tijdens de slaap. Hierdoor kan het lastig te zijn ontdekken. Vaak is het de partner die erop wijst, omdat die het geknars ’s nachts hoort. Er zijn echter wel symptomen die kunnen wijzen op tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Wanneer het knarsen regelmatig en langdurig voorkomt kunnen de kaakspieren oververmoeid raken, kan er hoofdpijn optreden en slijten op den duur de tanden af.


Oorzaken van tandenknarsen

De precieze oorzaak van tandenknarsen is niet altijd eenvoudig te bepalen. Factoren die vaak een rol spelen zijn stress, erfelijkheid of een slaapstoornis. Door spanning komt adrenaline vrij die ervoor kan zorgen dat de kaken flink over elkaar gaan bewegen. Voor de meest volledige lijst van oorzaken klik hier.

 

10 tips tegen tandenknarsen

Veel tips tegen tandenknarsen zijn gericht op ontspanning, omdat stress vaak de oorzaak is van bruxisme.

 • Draag tijdens het slapen een knarsgebitje. Dit voorkomt het knarsen niet, maar zorgt er wel voor dat er geen schade aan het gebit ontstaat. Er zijn kant-en-klare bitjes te koop, maar ze kunnen ook op maat worden gemaakt. In dit artikel vind je de beste 10 bitjes.
 • Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Spanning en stress kunnen tandenknarsen in de hand werken, dus als men beter leert te ontspannen kan het knarsen verminderen.
 • Een warm bad helpt ook om de spieren te ontspannen. Neem daarom een warm bad voor het slapen.
  Als het nemen van een bad niet mogelijk is, zoek dan een andere vorm van warmte. Het kan bijvoorbeeld heel prettig zijn om een washandje in heet water te dompelen en tegen de kaak aan te houden.
 • Sporten en bewegen helpen bij het verminderen van stress. Vooral wandelen en yoga hebben een gunstig effect op spanning.
 • Een massage is een ultieme manier om te ontspannen. Dit hoeft niet per se een massage van het gehele lichaam te zijn. Het kan al heel effectief zijn om enkel de kaken zachtjes te masseren om de spieren te laten ontspannen.
 • Als het lastig blijft om te ontspannen, pak het dan wat groter aan. Bezoek een psycholoog of volg een cursus om beter te leren ontspannen. Probeer stress zoveel mogelijk uit te bannen.
 • Geef de kaken voldoende rust. Eet niet te veel hard voedsel en beperk het gebruik van kauwgom. Met name kauwgom houdt de kaken langdurig aan het werk.
 • Leer aan om de tanden niet op elkaar te klemmen. Als de lippen op elkaar zijn, houd de tanden dan van elkaar. Ontspan de kaak zoveel mogelijk. Yoga kan hierbij helpen.
 • Gebruik reminders om eraan te helpen herinneren om de kaken niet op elkaar te klemmen. Stel bijvoorbeeld een terugkerend alarm in op de telefoon, dat helpt herinneren aan het ontspannen van de kaken. Een briefje of ander signaal helpt ook goed.