Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Bruxisme | Beste 10 Middelen en Tips

Bruxisme, wat is het?

bruxismeBruxisme is een ander woord voor tandenknarsen. Bij bruxisme worden de tanden met grof geweld over elkaar geschoven, wat leidt tot een karakteristiek knarsend geluid. Bijna iedereen tandenknarst af en toe. Dit vormt echter een probleem wanneer het structureel gebeurt. Bruxisme kan onder andere leiden tot (hevige) spierpijn in de kaak, beschadigde tanden en kaakgewrichtproblemen.

Tip 1: Mouthguard Dentek
bruxisme-oorzaakVoordat er wordt gezocht naar de oorzaak van bruxisme is het verstandig om het gebit zo snel mogelijk te beschermen met een goed knarsbitje (Tip: Dentek). Kauwspieren kunnen honderden kilo’s aan kracht op de kiezen drukken waardoor glazuur afslijt en tanden breken.

In dit artikel vind je een top overzicht van best bewezen gebitsbeschermers, waarbij Dentek Professional Fit goed scoort.

 

Symptomen van bruxisme

Bruxisme komt vrijwel altijd ‘s nachts voor wanneer de persoon slaapt. Hierdoor kan het voorkomen dat iemand veel tandenknarst, maar dit niet weet van zichzelf. Bruxisme is herkenbaar aan enkele symptomen, die in de meeste gevallen vooral na het ontwaken hevig zijn. Knarsetanden wordt gekenmerkt door:

– spierpijn in de kaak, soms doorstralend naar de nek en schouders
– hoofdpijn
– zere kaak
– overmatige slijtage van de tanden
– vermoeidheid
– beschadigd kaakgewricht
– een kaak die ‘op slot’ gaat
– kaakontwrichting

Bij de meeste personen met bruxisme is er enkel sprake van lichte pijn in de kaak en het gezicht. Toch is het belangrijk om bruxisme aan te pakken, omdat op den duur ernstige pijn en kaakproblemen kunnen optreden. Door zelf op tijd op te treden tegen bruxisme, is er meestal geen behandeling door een arts of fysiotherapeut nodig. In dit artikel vind je 10 slimme tips om bruxisme tegen te gaan.

 

Oorzaken van bruxisme
Bruxisme treedt bij sommige mensen (veel) vaker op dan bij anderen. Het is nog niet geheel duidelijk waarom dit het geval is, maar aanleg lijkt een rol te spelen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het knarsetanden wordt veroorzaakt door signalen vanuit de hersenen die er eigenlijk niet horen te zijn. Omdat knarsetanden bovendien met name tijdens de slaap optreedt, wordt het steeds vaker gezien als een slaapstoornis.

Wel is duidelijk dat bruxisme veel vaker optreedt wanneer de tanden en kiezen niet volledig op elkaar aansluiten. Omdat in de slaap de kaak vaak op elkaar geklemd wordt, kunnen de tanden gaan schuiven wanneer zij niet goed op elkaar passen. Ook is inmiddels is duidelijk dat de kans op bruxisme aanzienlijk vergroot wordt door enkele factoren, zoals:

– stress
– recentelijk groot alcoholgebruik
– drugsgebruik
– roken
– cafeïne

Hoe groot de rol van deze factoren is bij het ontstaan van bruxisme, verschilt per persoon. Sommige mensen gaan direct tandknarsen wanneer zij blootgesteld worden aan stress, terwijl anderen tijdens hun leven niet of nauwelijks tandenknarsen. Lees op de pagina oorzaken van tandenknarsen uitgebreid over de mogelijke oorzaken en risicofactoren voor bruxisme.

 

Wat te doen bij bruxisme
Wanneer duidelijk is dat je tandenknarst, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. De eerste stap hierbij is het voorkomen van schade. De tanden schuiven bij bruxisme met zoveel kracht over elkaar, dat er abnormaal snelle slijtage kan ontstaan aan de tanden. Gezien tanden zichzelf niet kunnen herstellen, is deze slijtage onomkeerbaar. Om schade te voorkomen, kan er een tandenknarsbitje in worden gedaan tijdens de slaap. Dit is een plastic bitje dat de tanden beschermt. Door het bitje stopt het knarsetanden zelf niet, maar wordt er niet langer schade veroorzaakt. Er zijn veel bitjes op de markt, waarbij het ene bitje beter is dan het andere. Bekijk de pagina top 10 knarsentandbitjes.

De bitjes die kunnen worden ingedaan bij knarsentanden voorkomen schade, maar pakken het probleem zelf niet aan. Houdt het knarstanden lange tijd aan, dan moet er ook iets gedaan worden aan de oorzaak. Zo kan het helpen om stress te verminderen, maar soms kan het ook nodig zijn om een fysiotherapeut in te schakelen. Met behulp van oefeningen kan het tandenknarsen effectief verminderd worden. Lees ook onze beste tips tegen tandenknarsen.

 

Voorkomen van bruxisme
Bruxisme is over het algemeen vrij goed te behandelen, maar het is beter om het ontstaan te voorkomen. Hoewel volledig voorkomen lastig is, kan de kans op het ontstaan wel verkleind worden. Door blootstelling aan stress, alcohol, roken en drugs te minimaliseren, is er minder kans op bruxisme. Bovendien wordt de algehele gezondheid hierdoor sterker.