Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

15 symptomen van tandenknarsen op een rijtje!

Symptomen tandenknarsen

Er zijn veel symptomen die kunnen duiden op tandenknarsen (bruxisme). De kenmerken die het vaakst voorkomen zijn; het hebben van hoofdpijn, kaakpijn en beschadigde tanden. Verder zien we veelal; afgebroken tandglazuur, kapot wangslijmvlies, kloven in de tong en oorpijn. In dit artikel lees je álle kenmerken van knarsetanden en wat je ertegen kunt doen.

 

Hoe weet je dat je knarst?

1- Verlies tandglazuur
Normaal gesproken verliest een mens zo’n 2mm glazuur per 10 jaar. Tandenknarsers daarentegen verliezen maar liefst 3mm per jaar. Als je denkt te kampen met tandenknarsen schaf dan in ieder geval direct een beschermend bitje aan. Het knarsbitje van Dentek staat op de 1e plaats van meest gekozen mouthguards. Lees het hele artikel over de ‘beste’ bitjes hier.

2- Tandpijn
Pijn aan de tanden en kiezen is misschien wel de meest duidelijke aanwijzing van bruxisme. Tanden zijn er nu eenmaal niet op gebouwd om een grote kracht op te vangen. Als je een walnoot tussen je tanden en kiezen zou leggen tijdens het knarsen zou je er moeiteloos doorheen kraken. Het gebit kan daardoor extreem pijnlijk aanvoelen.

3: Afgebroken tanden en kiezen
De kauwspier is één van de sterkste spieren van ons lichaam. Kauwspieren kunnen tot ongeveer 300kg kracht drukken op het achterste deel van het gebit, waardoor kiezen volledig kunnen afbreken. We zien eveneens flinke schades aan tandwortels, kronen, vullingen en implantaten die een hevige pijn kunnen veroorzaken. Wacht niet te lang met het bezoeken van de tandarts voor het herstellen van eventuele schade. Draag ook in dit geval zo spoedig mogelijk een zelf-op-maat-te-maken knarsbitje zoals de populaire mouthguard van Dentek. Dit knarsbitje is overgewaaid uit Amerika en sinds kort te koop in Nederland.

4: Hoekig gezicht.
Chronische tandenknarsers hebben vaak last van verdikte kauwspieren omdat ze als het ware voortdurend ‘getraind’ worden. Je gezicht kan dan een hoekig of vierkant uiterlijk krijgen. Bij vrouwen kan het gezicht (met een getrainde kaakspier) er wat meer ‘mannelijk’ uit gaan zien.

5: Pijn in de kaken
Wanneer je ‘s morgens wakker wordt met hevige kaakpijn (en hoofdpijn) dan is dit een mogelijke indicator van tandenknarsen. Eten, drinken en de mond open en dicht doen kan moeizaam verlopen omdat de kaakspier oververmoeid is geraakt. Het kauwen op bijvoorbeeld kauwgom of steak is dan zeer onprettig. De fysio kan met behulp van ontspanningsoefeningen en massages de pijn enigszins verlichten. Enkele van deze oefeningen lees je in dit artikel.

6: Hevig knarsend geluid
Het geluid dat ontstaat tijdens knarsetanden is soms zo hevig dat het zelfs hoorbaar is in andere delen van het huis. Het klikken en slijpen van de kaken gaat door merg en been waardoor irritaties bij de partner ontstaat. Het dragen van een speciaal bitje vangt het geluid op en kan medebewoners helpen aan een betere nachtrust. Lees hier een overzicht van de beste 10 knarsbitjes.

7: Slijtageplekken op de tanden
Wanneer het tandglazuur volledig is afgesleten wordt ook de onderste laag, genaamd dentine, zichtbaar. Zelfs dentine kan uiteindelijk wegvagen door de hevigheid van knarsen. Omdat er geen glazuur meer aanwezig is treedt extreme tandgevoeligheid op.

8: Overige symptomen

Andere kenmerken bij tandenknarsen zijn, die we nog niet hebben genoemd zijn:

– Oorpijn
– Zenuwpijn
– Hoofdpijn
– Slecht slapen
– Vermoeidheid
– Nek en schouderklachten
– Kapotte binnenkanten van de wangen
– Als er sprake is van een tandvleesontsteking kan dit proces door knarsen worden verergerd tot parodontitis waarbij tanden kunnen uitvallen.
– Kaakgewrichtsproblemen zoals TMJ disorder

Bruxisme kan pas echt worden gediagnosticeerd door middel van een slaaponderzoek in een slaapkliniek zoals het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam. Lees in dit artikel hoe tandenknarsen te voorkomen.

Lees ook:

De 10 beste bitjes tegen tandenknarsen
De 10 grootste veroorzakers van tandenknarsen