Tandenknarsen? | 10 tips tegen knarsetanden!

Knarsetanden, klemmen of bruxisme kun je voorkomen met een bitje!

Tandenknarsen Voorkomen? | 7 Tips!

Tips voorkomen knarsetanden

Omdat er veel verschillende oorzaken zijn die kunnen resulteren in tandenknarsen, is het soms lastig te bepalen hoe bruxisme het beste kan worden voorkomen. Wel blijkt dat in de meeste gevallen het hebben van stress, angst of spanning een grote rol speelt. Om die reden wordt aangeraden veel aandacht te besteden aan ontspanningsoefeningen. In dit artikel kun je lezen op welke manieren knarsetanden het beste voorkomen kan worden.

 

1: Kies het juiste knarsbitje. Niet zomaar vermelden we het dragen van een mouthguard op de eerste plaats. Alvorens je begint met het behandelen van tandenknarsen schaf dan eerst een beschermend bitje aan. Knarsen zonder bescherming kan het gebit onherstelbaar vernielen. Er zijn vele soorten bitjes te koop. Het bitje van Dentek onderscheidt zich van andere bitjes omdat ze eenzelfde draagcomfort bevat en net zo sterk is als een tandartssplint, maar vele malen goedkoper is. Voor een overzicht van de 10 beste knarsbitjes klik hier.

 

2: Ontstress!
Stress is in veel situaties dé boosdoener bij tandenknarsen. Spanning of angst heeft een grote invloed op de gezondheid. Met veel stress word je sneller ziek en krijg je eerder last van fysieke klachten, waaronder tandenknarsen. De adrenaline in het lichaam zoekt een uitweg en vindt die soms in de kaakspieren. In een drukke periode is de nachtrust vaak minder goed en is het lastig om volledig te ontspannen.

 

De spanning bij stress is niet alleen psychologisch, maar ook fysiek voelbaar in de spieren. Doordat er meer spierspanning is, treedt ook tandenknarsen vaker op tijdens de slaap. Bij erg veel mensen treed bruxisme enkel op in periodes van (grote) stress. Omdat stress niet altijd te voorkomen is, kan het verstandig zijn een goed tandenknarsbitje in te doen tijdens het slapen om schade te voorkomen. Uit onze test kwam het bitje van Dentek als beste naar voren.

 

3: Beperk alcohol- en drugsgebruik
Het gebruik van (veel) alcohol en drugs kan een directe oorzaak van knarsetanden zijn. Het gaat hier om een korte termijneffect, waarbij het knarsetanden de nacht na het gebruik optreedt. Hoewel het tandenknarsen hierbij van tijdelijk aard is en niet dagen tot weken aanhoudt, kan het alsnog tot klachten leiden. In de regel wordt het knarsetanden heviger wanneer er meer alcohol gebruikt is.

 

In het geval van drugs hangt de ernst van het tandenknarsen met name af van het type drug. XTC en MDMA zijn beruchte veroorzakers van knarsetanden, ook wanneer de persoon nog wakker is. Zelfs wanneer iemand zich bewust is van het knarsetanden, is het met deze drugs lastig om het te stoppen. Het gevaar van gebitsschade is daarom relatief groot bij XTC- en MDMA-gebruik.

 

4: Stoppen met roken
Uit onderzoek is gebleken dat rokers vaker tandenknarsen dan niet-rokers. Meestal is de invloed van roken niet zo duidelijk als stress en alcohol- of drugsgebruik. Over het algemeen wordt de kans op knarsetanden groter naar mate er meer wordt gerookt. Omdat rokers meestal jarenlang roken, kan ook het tandenknarsen al zeer lange tijd aanwezig zijn. Hierdoor is de kans op serieuze kaakproblemen vrij groot op de lange termijn.

 

5: Let op het cafeïnegebruik
Cafeïne is een stof dat in enkele populaire dranken verwerkt zit. Cafeïne stimuleert veel processen in het lichaam. Zo zorgt het voor meer urineproductie, versneld het de stofwisseling en leidt het tot een hogere alertheid. Ook kan cafeïne de spierspanning verhogen. Om deze laatste reden kan cafeïne-inname leiden tot tandenknarsen, met name bij mensen die al een natuurlijke aanleg voor knarsetanden hebben. Cafeïne zit onder andere in:

– koffie
– thee
– cola
– veel energiedranken
– pure chocolade
– melkchocolade

Bij een hoge inname van cafeïne wordt soms ook gedurende de dag geknarsetand. Vaak gebeurt dit onbewust. Overigens gaat het hier vaker om klemmen dan het over elkaar schuiven van de tanden.

6: Bezoek een arts
Bezoek een huisarts om bepaalde aandoeningen uit te sluiten. Er zijn aanwijzingen dat sommige aandoeningen van het centraal zenuwstelsel knarsetanden veroorzaken. Omdat knarsetanden een onbewuste handeling is, aangestuurd vanuit de hersenen is dit een logische gedachte. Met name de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington lijken relatief vaak gepaard te gaan met tandenknarsen.

Ook andere slaapstoornissen kunnen gepaard gaan met tandenknarsen. De meeste slaapstoornissen vinden hun oorsprong in de hersenen, wat ook het geval is bij bruxisme.

 

7: Bezoek een tandarts
Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde hersenactiviteiten gedurende de slaap waarschijnlijk leiden tot het klemmen van de kaak. Genetische aanleg bepaalt hierbij waarschijnlijk grotendeels hoeveel en hoe krachtig er wordt geklemd. Bij veel mensen is de gebitsstand niet optimaal, waardoor de tanden niet perfect op elkaar passen. Wanneer er met grote kracht wordt geklemd, leidt dit tot het over elkaar schuiven van het boven- en ondergebit. Dit veroorzaakt het karakteristieke geluid van knarsetanden en kan leiden tot slijtage en andere problemen, zoals beschreven op de pagina symptomen tandenknarsen. Mogelijk is de kans op knarsetanden groter wanneer ook andere slaapstoornissen aanwezig zijn. Bezoek een tandarts als je denkt last te hebben van een ‘verkeerde beet.’

Lees ook
De beste 10 knarsbitjes
Wat te doen tegen tandenknarsen